Maatschappelijk verantwoord ondernemen: Planet

Wij dragen graag ons steentje bij aan een gezonde planeet, zodat we nu, maar ook over 1000 jaar nog kunnen genieten van deze gezonde aardbol. Dat is zichtbaar in het bestelproces, op onze vestigingen, in ons magazijn, in ons logistieke beleid, maar ook in de compensatie van onze CO2 uitstoot.

Dexis Netherlands is aangesloten bij ‘Duurzame leverancier’; het platform voor organisaties die investeren in duurzaamheid. Het initiatief helpt leveranciers bij de opzet van een duurzame bedrijfsvoering en opdrachtgevers bij het vinden van duurzame leveranciers. De historische gegevens worden vastgelegd in een database en zijn inzichtelijk voor eventuele opdrachtgevers. Middels een duurzaamheidsscan kan Dexis Netherlands zich meten met branchegenoten.

VOORLOPER IN DIGITALE OPLOSSINGEN

Alles begint bij de klant die een bestelling plaatst. Om klanten op een zo duurzame en efficiënt mogelijke manier hun bestelling te kunnen laten plaatsen vanaf een bouwplaats, ontwikkelde Dexis Netherlands enkele zeer slimme digitale oplossingen. In onze webshop richten wij voor iedere klant indien gewenst een bestellijst in. Dit is een soort favorietenlijst waarop de meest bestelde producten voor de klant staan opgesomd. Handig als er snel een nabestelling gedaan moet worden. Bovendien reduceert deze manier van werken de kans op fouten en stimuleert efficiënt inkopen. Directe resultaten zijn; het aantal bestelde goederen in de breedte wordt terug gedrongen en de kans op verkeerd bestelde producten neemt af.

Deze bestellijsten staan dan weer klaar voor de klant in de Dexis ScanApp. Een tool die men kan gebruiken om middels het scannen van de barcode, snel en gemakkelijk een product te bestellen. En hoe duurzaam is het dat je dit vanuit je eigen magazijn, direct vanaf de bouwplaats kan doen? Dexis Netherlands introduceerde namelijk de digitale bouwcontainer om het bestelproces en de herbevoorrading op een zo duurzame en efficiënt mogelijke manier te regelen. De klant heeft een eigen mini-magazijn op de bouwplaats van waaruit door gebruik van de Dexis ScanApp direct besteld kan worden. Bestellingen worden naar wens gebundeld, in een beperkt aantal leveringen per week. Dat bespaart transportkosten én brandstof!

Slim verpakken
"Slim
verpakken"

CREATIEF IN LOGISTIEK & VERPAKKING

Logistiek begint in ons magazijn. Met de teller op 50 vestigingen en rond de 500+ medewerkers is Dexis Netherlands een leidende partij in Nederland en beschikt het over een slim ingericht en geautomatiseerd magazijn. Alle leveringen van toeleveranciers komen hier binnen, alle vestigingen worden vanuit deze locatie rechtstreeks beleverd, maar ook online orders worden in dit magazijn direct afgehandeld. Doordat Dexis Netherlands vanuit dit centrale magazijn werkt, zijn de vervoersstromen zeer geconcentreerd en worden onnodige transportbewegingen voorkomen. Een perfect voorbeeld van efficiënt werken en het minimaliseren van onze milieubelasting.

Het verpakken van bestellingen op ‘groene’ wijze blijft een uitdaging. Toch presteert Dexis Netherlands het om dit op een zéér duurzame manier te doen. Zo reduceren wij de afvalstroom op de bouwplaats door bestellingen te leveren in emballagebakken in plaats van in kartonnen dozen. Inmiddels zijn zelfs veel van onze toeleveranciers zover dat ook zij hun producten bij ons aanleveren in deze bakken. Ook interne bestellingen worden op deze manier getransporteerd.

Toch verbruikt Dexis Netherlands op jaarbasis nog altijd ruim 400.000+ dozen voor het verpakken en versturen van bestellingen. Hoe mooi zou het zijn als we deze negatieve impact volledig konden elimineren door te kiezen voor een Cradle-2-Cradle oplossing? Vanaf het eerste kwartaal van 2020 verpakt Dexis Netherlands haar bestellingen enkel nog in 100% biologische en volledig afbreekbare dozen. De dozen zijn Cradle-2-Cradle gecertificeerd, wat inhoudt dat het zelfs veilig is om ze op te eten!

De volgende stap: bestellingen bij de klanten afleveren en vestigingen bevoorraden. Efficiënte routes zijn hier onze troef om de CO2-voetafdruk te verminderen. Bij Dexis Netherlands wordt gewerkt met een geavanceerde routeplanningstool om ritten zo efficiënt mogelijk in te delen. Daarnaast trainen wij al onze chauffeurs in ‘het nieuwe rijden’. Door deze trainingen wordt brandstof bespaard en het milieu ontlast. Door ook in de rest van ons wagenpark, bijvoorbeeld onze personenauto’s, te kiezen voor duurzame alternatieven proberen wij onze CO2 voetafdruk te minimaliseren. Op het hoofdkantoor staat een elektrisch leenvoertuig waarmee collega’s afspraken buiten de deur kunnen bezoeken. Geheel emissieloos! Natuurlijk proberen we afspraken met collega’s die veel op de weg zijn zoveel mogelijk te beperken. Zo introduceerden we in 2019 Skype for Business. Dit maakt het mogelijk om videoconferences te voeren en via Skype te vergaderen. Hierdoor hoef je niet altijd face-to-face af te spreken, wat veel brandstof en dus CO2 uitstoot bespaart.

Last Mile Delivery met de fiets expressMaar dat is lang niet alles. Recent introduceerden we nieuwe, zuinige vrachtwagens in ons wagenpark die uitgerust zijn met de SCR-technologie (Selective Catalytic Reduction). SCR is de naam van de technologie waarbij uitlaatgassen omgezet worden in het onschadelijke stikstofgas en waterdamp dankzij het gebruik van AdBlue®. AdBlue® is een waterige ureumoplossing die in een afzonderlijke tank op vrachtwagens wordt meegenomen om deze schoner te laten rijden. De stof is namelijk volledig biologisch afbreekbaar en oplosbaar in water. Als klap op de vuurpijl startten we in januari 2020 met groene last mile leveringen in Amsterdam onder de noemer DESTIL-DEXIS Express. Leveringen in de binnenstad zullen voortaan met elektrische bakfiets worden bezorgd. Dat is goed voor het milieu en legt geen druk op het toch al zo drukke stadsverkeer. Dit maakt ons ook sneller, want een bakfiets manoeuvreert zich toch wat makkelijker door de krappe Amsterdamse straatjes, dan een grote vrachtwagen! Toch ontkomen wij er niet aan dat sommige van onze wagens nog vervuilend werken op het milieu, daarom gaan we bij Dexis Netherlands dan ook graag nog een stapje verder om dit te compenseren!

Duurzame transportmiddelen
"Duurzamere
transport-
middelen"
Een groene, gezonde aarde doorgeven
"Een groene
gezonde aarde
doorgeven"

EEN CO2 NEUTRALE DROOM? PLANT EEN BOOM!

Zoals we al uitgebreid hebben toegelicht zijn we continu hard aan het werk onze CO2-voetafdruk steeds kleiner te maken. Omdat onze vrachtwagens nog altijd voor CO2 uitstoot zorgen, zien wij het als onze plicht om deze uitstoot te compenseren. Daarom zijn we aangesloten bij Trees for All.

Op jaarbasis kunnen wij exact berekenen hoeveel CO2 onze vrachtwagens uitstoten. Deze hoeveelheid wordt gecompenseerd door het planten van bomen in samenwerking met Trees For All. Deze stichting zorgt voor meer bomen en bos wereldwijd, en investeert daarmee in de toekomst van onze planeet. Bomen nemen CO2 op uit de lucht en zetten deze om naar zuurstof. Op deze manier nemen wij onze verantwoordelijkheid om een positief sociaal economische bijdrage te leveren aan de wereld van morgen.

Trees For All is de enige stichting in Nederland met CBF keur waar compensatie mogelijk is in duurzame bos projecten. De projecten dragen bij aan een gezonder en stabieler klimaat.

EEN STEEDS ‘GROENERE’ VESTIGING

In de vestigingen hebben we grote stappen gemaakt om te verduurzamen. Deze trend zetten we stevig door in het nieuwe decennium. Zo zijn we druk bezig alle vestigingen van energiezuinige LED verlichting te voorzien. Daarnaast maken we zo efficiënt mogelijk gebruik van de beschikbare ruimte. Een goed voorbeeld daarvan is onze nieuwe DESTIL & DEXIS combivestiging in Amsterdam. De ruimte in deze vestiging is beperkt, maar hiervoor is bewust gekozen. Door een slimme inrichting kun je in kleine ruimtes namelijk meer kwijt dan je denkt!

Hoe dan? In deze nieuwe vestiging is een Kardex systeem geplaatst. Je kunt deze vergelijken met een grote apothekerskast, maar dan automatisch. Iedere lade is gevuld met kleine producten. De artikelen krijgen een lade toegewezen in de computer. Wanneer een product opgevraagd wordt, weet de Kardex in welke lade dit zit en stuurt deze vervolgens naar voren. Door in de hoogte te werken kunnen producten veel makkelijker, op een relatief klein oppervlak opgeslagen worden. Hiermee besparen we veel ruimte, dus ook stookkosten, wat onze impact op het milieu weer verkleint.